Lycka mitt i kommersen

Vi cyklade tvärs genom Uppsala för att fråga vad Svenska kyrkan numera gör i Gränby Centrum. Hur det är att prata andliga frågor mitt i ett konsumtionsmecka.

”Här finns det mer plats för shopping, hälsa och gemenskap!” Gränby Centrum hälsar oss varmt välkomna.

När vi tar den sista rulltrappan upp och möts av kyrkans ljusa lokaler med stora fönster får vi känslan av att vi är på väg upp i himlen. Kyrkans lokaler består av fyra rum. Vi går en vända för att se oss omkring. Stillhetens rum är ljust och rymligt. Vi passar på att slå oss ner i de stora röda fåtöljerna med inbyggda högtalare. De står vända ut mot ljuset vid de stora panoramafönstrena och vi konstaterar, att där skulle vi kunnat sitta hela eftermiddagen, omgivna av orgelmusiken och med blicken ut mot naturen. Och försöka tänka bort den enorma parkeringen som möter blicken innan den når bort till träden på andra sidan vägen.

Foto: Gränby Centrum

Känslan av att vara mitt i kommersen infinner sig dock inte. Kyrkans lokaler är belägna på centrets tredje våning, den nybyggda våningen för kropp och själ som kyrkan delar med bland annat ett spa och ett gym. Det är inte många som hittar upp dit, berättar Eva, som hoppas på fler besökare när ombyggnationerna är klara.

För hon anser att kyrkan behövs här, för att verka som en motvikt till shoppinghysterin på de andra våningarna och erbjuda själavård för den som mist balansen i livet. Har man tappat balansen är det lätt hänt att man vänder sig till den snabba tillfredsställelsen och söker den ihåliga lyckan i shoppingen. Eva talar mycket om just balans och att alla behöver någonting att leva för. Ett starkt fäste i livet.  Så länge man har sina basbehov tillfredsställda är lyckan något man skapar själv och ingenting som går att köpa. På samma sätt menar hon att pengar inte gör oss lyckligare, för träfracken som vi till sist sätter på oss har inga fickor.

Eva Noréus Foto: Svenska kyrkan

 

På väg till Gränby Centrum var vi fortfarande skeptiska till idén med en kyrka mitt bland alla butiker; varför ska kyrkan locka till konsumtion? Men efter besöket förstod vi att det behövs olika motvikter för att hjälpa människor att finna balansen i livet.

 

Värmen vi fått från samtalet med Eva följer med oss när vi tar rulltrappan ned från himlen. Bland de sju miljoner besök Gränby centrum får varje år känner vi oss utvalda när skylten vid utgången säger "Vi saknar dig redan!"

 


Kommentarer
Postat av: Jennie ♥

så söt blogg! allt bra?

2011-11-14 @ 13:16:33
URL: http://jennsiii.blogg.se/
Postat av: Eva

Hej en bra blogg. och en bra artikel om Gränby. Vi vill ju gärna förmedla det ni skriver om vägen till en ljus tillvaro, utan shopping.

Tack för att ni var här.

2011-11-15 @ 10:54:09
URL: http://www.kristallen-evan.bloggspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0