En liten guide i miljömärkningsdjungeln

Svanen är en nordisk miljömärkning som visar att varorna belastar miljö & människors hälsa så lite som möjligt under hela livscykeln, från råvara till avfall. Svanenmärkningar ställer också krav på kvalitet och funktion. Svanenmärket drivs utan vinstintresse på uppdrag av regeringen.

Källa: Svanen

 

 


 

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egna märke och är ett av föreningens främsta verktyg för en bättre miljö. Genom att välja produkter märkta med Bra Miljöval gynnar du miljöanpassade produkter och därmed även miljön. Bra miljövals kriterier utgår från ett helhetsperspektiv och ställer krav på både råvaror, kemikalier som används vid produktion, utsläpp och energi och man tittar även på vad som händer med produkten efter användandet. Kriterierna utgår även från Naturskyddsföreningens kunskap om miljöfaror.

Källa: Naturskyddsföreningen

 

 


 

GOTS - Global Organic Textile Standard är en standard som introducerades 2006 med mål att harmonisera de olika miljöstandarder som finns globalt för textilier. Märkningen innefattar krav på de ekologiska råvarna och ställer även krav på tillverkningsprocessen. GOTS har två standarder/märkningar som kräver minst 95% eller 70% certifierad ekologiska fibrer. Syftet med GOTS är alltså att kunna erbjuda och försäkra konsumenten i valet för ekologisk textil.

Källa: Global Organic Textile Standard

 

 


Krav-märket står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar.KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Märkningen utgår från den ekologiska grunden och ställer dessutom höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser. KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion och låg klimatpåverkan. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO ) inte användas. KRAVmärkningen tar också hänsyn till djurens välmående, människors arbetsvillkor och mänsklig hälsa.

Källa: KRAV

 

V


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0